I dette indlæg skriver vi om nogle af de erfaringer og overvejelser, vi har haft undervejs på vores tur til Norge og Sverige. Det har særligt handlet om valget mellem telt og campinghytter og om at lægge ruten undervejs efter vejrudsigten.

Vi har haft en helt igennem fantastisk tur til Norge og Sverige. 14 dage med storslået natur, snoede vej med lækker asfalt og ro til bare at nyde det hele og lave ingenting. Vi tog afsted med telt og Trangia og havde i første omgang intentioner om at sove i telt på campingpladser og forhåbentlig også få muligheden for at benytte os af allemandsretten – det sidste har vi stadig til gode. Men vejret var undervejs ganske ustadigt med en del regn og kølige temperaturer, så vi blev hurtigt enige om 1) at det var ok at leje campinghytter og 2) at planlægge kørsel og destinationer efter vejret. Vi har tidligere camperet en del med bil og Camplet i Sverige og har ofte planlagt at være af sted i to uger, men vi kom altid før hjem, fordi det blev for vådt og koldt. Sådan skulle denne tur ikke ende, og derfor besluttede vi os for at leje campinghytter, når vi kunne se, at vejret ikke var til telt. Som vi sagde til hinanden, så var vi jo ikke på en overlevelsestur, og det skulle heller ikke føles som en.

Regnvejrsdag i de norske fjelde

Det gør ikke noget at være i telt, når det regner. Vi har netop købt vores telt i en størrelse med ståhøjde og plads til stole og spisning i tilfælde af dage med regn. Udfordringen for os har været at køre i regn uden udsigt til at kunne få mc-tøj og -udstyr tørt igen. Vi har ikke noget imod at køre i regn, men det har afgørende betydning for vores humør på turen, om vi har udsigt til overnatning i telt eller i hytte. Ved hytte kan vi klare (næsten) alt og holde modet oppe i selv den værste regn, for vi ved, at vi kan få varmen og blive tørre. Man kan kalde det luksus, når man nu har teltet med, men for os var det den helt rigtige beslutning, som gjorde, at vi kunne nyde alle 14 dage uden tanke om at ville før hjem. På en campingplads havde vi booket en hytte til to nætter, da vejrudsigten lovede konstant regn i to dage. Da vi kørte ind på pladsen, så vi en anden Africa Twin og et lille telt, hvor mc-isten opholdte sig det meste af tiden. Tilfældigvis møder vi ham senere på en færge, og han fortæller, at den dag vi kom, havde han pakket det hele ned for at køre videre, men da det så begyndte at regne, valgte han at blive til regnen holdt op – og det blev så til to dage på langs i et telt. Det er jo også en måde at gøre det på.

Inden afrejse fra Danmark havde vi planlagt den første del af ruten og fire overnatningssteder, og planen var, at vi ville have to nætter hvert sted. Fra tidligere mc-ture med telt har vi erfaret, at det for os (selv om vi er ret rutinerede) bliver for meget pakken ud og ned, hvis vi kun tager en overnatning hvert sted. Vi vil hellere bruge en hel dag på at tage på eventyr eller lave ingenting. På tredje sted vi overnattede, var der atter udsigt til regn i nogle dage, så vi kiggede på vejrudsigter og vejrradarer og så, at hvis vi bevægede os mere øst på, ville vi kunne få godt vejr. Så efter en enkelt overnatning drog vi videre og blev enige om så vidt muligt at køre efter vejret på resten af turen. Og det skal siges, at de norske vejrudsigter er ret præcise, hvilket vi havde stor glæde af i forhold til at træffe beslutninger om telt/hytte og om destinationer. Det er klart nogle erfaringer, som vi vil bruge, når vi skal afsted igen. Det koster noget mere med hytter, men for os gav det så meget mere kvalitet på en tur, som vi har forberedt og glædet os så længe til.

Vi har allerede besluttet, at turen går til Norge igen næste sommer, og vi overvejer, om vi som udgangspunkt lejer campinghytter og så medbringer et lille telt i tilfælde af godt vejr. Vi bryder os rigtigt godt om campinglivet, og vi vil alligevel medbringe soveposer (da vi hellere vil sove i vores eget end det, der er i hytterne) og Trangia (da vi er ikke fan af campingkøkkener, der kan have meget forskellig standard), så udstyrsmæssigt vil vi ikke skulle have ret meget mere med til overnatninger i telt, end hvis valget kun er på hytter. Vores nuværende telt vil føles for stort at køre rundt med, hvis det alligevel ikke bliver taget i brug. Det er tungt, og så går det hen over sidetaskerne, når det spændes fast på bagsædet, hvilket gør, at sidetaskerne ikke kan åbnes, når teltet er på, og der kan ikke spændes noget oven på sidetaskerne og hvad vigtigere er, så nedsætter tyngden og placeringen på bagsædet køreegenskaberne, som specielt mærkes ved lav fart. Så campinghytter, et lille telt, evt. en tarp og at køre efter vejret er nok vores udgangspunkt for næste tur.

Telt og stole fylder en del og forhindrer åbning af sidetasker

Og så er der lige spørgsmålet om stole. Vi medbragte to klassiske festivalsstole, som både er lange og tunge, med ønske om nye stole. Vi fik ikke nye stole med hjem, men festivalsstolene blev et par svenskere glade for. Skal vi medbringe stole næste år, hvis vi skal bo i campinghytter? Stolene vil være rare at have de gange, hvor vi (forhåbentlig) sover i telt. Vi har opdaget mærket Helinox, som bl.a. laver kvalitetsstole og -borde med meget lav vægt og lille pakkestørrelse. To stole vil kunne pakkes i sidetaskerne, så jeg kan godt forestille mig, at det er det, vi ender med.