I dette indlæg skriver vi om vores forberedelser og ønsker til vores tur til Lofoten i Norge. En tur, som vi har drømt om og arbejdet hen mod i mange år. Fire uger til at køre op langs den norske vestkyst på nogle af de nationale turisteveje til Lofoten og herfra øst på til Narvik og videre til Kiruna i Sverige, hvor vi vender snuden mod syd og kører langs den norske grænse med mål om at besøge nogle af de mange nationalparker. Det er udgangspunktet, indtil vi har et nyt.

Rejsen er målet i sig selv

Oprindeligt var målet at nå til Nordkap – for at have været der. Men vi er nået frem til, at vi hellere vil have god tid til selve rejsen med mulighed for afstikkere og ekstra overnatninger på de gode steder. Vi har booket færgebillet Hirtshals-Kristiansand, kigget på de to første campingpladser, indtegnet udvalgte Nationale turisteveje i Norge [link] og nationalparker i Sverige [link] på et analogt kort og så tager vi den derfra. Der dukker altid noget spændende op undervejs, og så har vi gode erfaringer med at køre efter vejrudsigten. Vi har telt med og håber på at benytte os af allemandsretten og gode campingpladser, men som vi plejer at sige, så er det ikke en overlevelsestur, så ved dårligt vejr, booker vi campinghytter.

Der indtegnes Nationale Turisteveje og nationalparker for at skabe overblik over steder, vi gerne vil køre.

Kørselstræning før afrejse

Når man kører motorcykel, bruger man kroppen mere, end man måske regner med, og vi sørger derfor for at have kørt nogle gode kilometer forud for en længere rejse. Hvert forår opdager vi, at der lige går noget tid, før kroppen har vænnet sig til at sidde i sadlen længere tid ad gangen. Det er også godt at finpudse balancen gerne med den opbakning, vi regner med at skulle køre med. Vi har derfor været afsted på tur både i Kr. Himmelfartsferien og i Pinsen.

Tre på tur ved Middelfart.

Som tommelfingerregel holder vi en kort pause efter cirka hver kørte time for ikke at blive for trætte hen på dagen. På den måde har vi et godt overskud til at slå lejr og gå en tur, når vi er landet.

MC-udstyr

Vi har tidligere skrevet om, at vi skulle have nye hjelme. De er nu bestilt ved Roberts MC [link], og valget faldt på Schubert C5 (og ikke Shoei som tidligere skrevet), hvortil der også er bestilt integreret intercom. Steens Daytonastøvler er slidt i bund og udskiftes til et nyt par af samme model, mens jeg har investeret i et par Rukkabukser, der kan modstå al vind og regn, så jeg nu slipper for den neongule regndragt. Før afrejse er begge motorcykler blevet vasket, pudset og smurt og har fået et servicetjek, og der er sat nye dæk på Africa Twin, da der har været en punktering på en weekendtur i foråret. For første gang har vi benyttet os af Topdanmarks vejhjælp, og det må siges at fungere upåklageligt, hvilket giver en stor tryghed, når vi skal afsted. Vi medbringer et lappekit til min motorcykel. Det er straks en anden sag, når det er hjul med slange, som på Africa Twin.

Vejhjælp og virkelig god service.

Telt- og soveudstyr

Man skal aldrig gå ned på udstyr, og netop som vi tænker, at nu har vi det, vi skal bruge, ja, så opstår der nye behov.

Vi har tidligere rejst med et stort telt med ståhøjde, sovekabine og ‘opholdsrum’, hvilket har været fantastisk, men det fylder en del i bagagen. Efterfølgende har vi afprøvet et topersonerstelt Robens Challenger 2 [link], der også var tiltænkt vandreture. Men det må vi erkende blev for småt, så nu har vi købt et trepersoners kuppeltelt (som også fint kan bruges til vandreture) Robens Boulder 3 [link] med udgang og apsis i begge sider og med mulighed for kun at slå indeteltet op. Vi har også en tarp med, der enten kan fungere som ekstra beskyttelse for dug og regn eller til at skabe skygge (vi håber på det sidste). Af erfaring er det godt at medbringe ekstra elastik til stængerne, ekstra pløkker og en pløkhammer. Vi er spændte på, i hvilket omfang vi bliver udfordret af de norske fjelde i forhold til at kunne slå pløkker i.

Vi har stadig vores liggeunderlag med lille pakkevolumen og oppustelige hovedpuder, og så har vi lånt en sovepose TLT SNU -5 Short fibersovepose med mindre pakkevolumen end vores egne Wolfcamper. Vi medbringer bomuldslagenposer, som fint kan fungere som lagen, når vi er i hytte, og vores silkelagenposer, som giver ekstra varme ved kolde nætter. Om det er nok til de norske fjelde, må tiden vise. Måske kommer vi til at drømme om uldlagenposer. Vores sovetøj består af langt uldundertøj fra Dilling [link], hjemmestrikkede uldsokker og evt. en hue.

Mad og drikke

Også denne gang har vi købt frysetørret mad, som vi har nydt godt af på andre ture. Det er rart at vide, at der er en madreserve i tilfælde af dårlig planlægning i forhold til indkøb, uforudsete hændelser eller, som vi håber på, at vi slår lejr i det fri langt fra indkøbsmuligheder. Derfor har vi også bestilt et vandrensefilter i tilfælde af, at vi står uden drikkevand. Vi plejer dog altid at have 1 1/2 liter vand med os for at være på den sikre side.

Vi prøver lidt forskellige mærker og supplerer nogen gange med frosne grøntsager, så kan vi dele en pose.

Som beskrevet i nogle af de andre indlæg, så har vi vores Trangia med, som vi laver god og simpel mad på. En god portion havregrød med to æggeblommer og peanuts som drys om morgenen og kogte æg, lidt grønt, ost og pålægskød til frokost. Ofte køber vi ind til aftensmad om formiddagen og sørger for at have frosne grøntsager, som fungerer som køleskab resten af dagen. Vi er fan af de mange forskellige slags tubeost, som man kan købe i både Norge og Sverige, da de er nemme at have med på tur. Har endu ikke set de tuber i Danmark.

Klassisk aftensmåltid på turen: pølser, æg og rød peber med tubeost.
Tubeost med rensdyr- og hjortekød.
Klassisk on the road-frokostsituation. Vi har alt køkkenudstyr samlet i topboksen inkl. Trangia og den lille køletaske. Vi har altid kogt vand, instant kaffe og fløde med til de mange kaffepauser.

Ønsker til turen

På turen har vi ønsker om at:

  • hoppe i vandet hver dag
  • campere i naturen
  • lære at tænde bål med tændstål
  • fange fisk i Sverige (det er er kun lykkedes i Norge) – og at jeg fanger sin første fisk overhovedet!
  • nyde midnatssolen
  • indløse Steens fødselsdagsgave hos Helle Knive
  • vandre i de mange fjelde
  • besøge Bergen, Trondhjem og Narvik

TAK for en fantastisk og personlig betjening af Robert og Yrsa ved Roberts MC på Als. De er klart et besøg værd, hvis man er på de kanter.

For en god ordens skyld, så er dette indlæg ikke sponsoreret på nogen måde.